Sağlık Rehberi

post image

Mesleksel Rinit Nedir?

Mesleksel Rinit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Riskli Meslekler ve Korunma Yolları Nelerdir? İşyeri ortamı sadece ekonomik üretim açısından değil, çalışan sağlığı açısından da dikkatle ele alınması gereken bir alandır. İş ortamında maruz kalınan bazı maddeler, zamanla solunum yollarında kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu yazıda, özellikle sık görülen meslek hastalıklarından biri olan mesleksel rinit konusunu bilimsel bir bakış açısıyla ele alacağız. Mesleksel rinit nedir, kimler risk altındadır, belirtileri nelerdir, nasıl korunabiliriz ve tanı-tedavi süreçleri nasıldır gibi sorulara ayrıntılı yanıtlar sunacağız.

Devamı
post image

Neden Bağımlı Oluruz? Nörokimyasal Süreçler ve Beyin Değişimleri

Madde Bağımlılığında beyinde oluşan değişimlere göz atalım. Neden bağımlı oluruz bunun sorumlusu kimyasallar ve beyin bölgeleri nelerdir? Beynin ödül sistemi nasıl çalışır nasıl tolerans gelişir? Neden bağımlı sürekli madde aşermesi yaşar. Alkol, Nikotin, Esrar, Amfetamin ve diğer bağımlılı yapıcı maddeleri beyinde neden ve nasıl bağımlılık yapar?

Devamı
post image

Madde Bağımlılığı Yazı Dizisi -1 Sorun Ne Kadar Büyük?

Madde bağımlılığında çözüm var mı? Madde bağımlılığın tedavisi var mı? Nikotin Bağımlılığı, Alkol Bağımlılığı, Uyuşturucu bağımlılığı , Amfetamin bağımlılığı , Metamfetamin bağımlılığı, Esrar ve Kokakin Bağımlılığı nedir? Bağımlılığın kimyasal ve genetik yönleri nelerdir? Bu yazı dizisinde güncel veriler ışığında bu hayati konuya değineceğiz. Kimler risklidir? Bağımlılığa götüren risk faktörleri nelerdir? Bağımlı sayıları ve Mortalite oranları kaçtır?

Devamı
post image

Biorezonans Tarihçesi

Biorezonans, elektromanyetik titreşimlerin biyolojik sistemler üzerindeki etkisini araştıran ve tedavi edici amaçlarla kullanılan bir yöntemdir. Tesla, Lakhovsky ve Gurwitsch gibi bilim insanlarının çalışmaları, hücrelerin elektromanyetik frekanslarla etkileşime girdiğini göstermiştir. Dr. Reinhold Voll ve Dr. Franz Morell, elektro-akupunktur ve frekans bazlı teşhis yöntemlerini geliştirerek modern biorezonans cihazlarının temelini atmıştır. Günümüzde, biorezonans terapisi, epigenetik değişikliklerin tespiti, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, kronik hastalıkların yönetimi ve detoksifikasyon gibi birçok alanda giderek daha fazla kabul görmektedir.

Devamı
post image

Alerji Alanında Biorezonans Terapisinin Kullanımı

Alerji Alanında Biorezonans Terapisinin Kullanımı Alerjik hastalıklar, modern tıbbın en yaygın sağlık sorunlarından biri olup, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Alerjiler genellikle zararsız maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar ve aşağıdaki tetikleyicilerle ilişkilidir: • Polen, • Hayvan tüyleri, • Gıdalar, • İlaçlar.

Devamı
post image

Endokrinolojide Biorezonans Terapisinin Kullanımı

Biorezonans terapisi, endokrin sistemin fonksiyonel dengesini yeniden sağlamak, hormonal bozuklukları düzenlemek ve çeşitli endokrin hastalıkların yönetiminde tamamlayıcı bir yaklaşım olarak kullanılmaktadır. • Organ ve dokuların biyoelektrik aktivitesini düzenleyerek hormonal dengeyi destekleyebilir. • Diyabetes mellitus, hipotiroidizm, hipertiroidizm, polikistik over sendromu (PCOS) gibi endokrin hastalıkların tedavisinde potansiyel göstermektedir. • Son yıllarda yapılan çalışmalar, biorezonans terapisinin geleneksel tedavi yöntemlerine ek olarak etkili olabileceğini desteklemektedir

Devamı
post image

Biorezonansın Psikiyatrik Hastalıklarda Kullanımı

Biorezonans terapisi, psikiyatri ve bağımlılık tedavisi (narkoloji) alanlarında önemli bir potansiyele sahip, invaziv olmayan bir tamamlayıcı yöntem olarak değerlendirilmektedir.Özellikle aşağıdaki durumların yönetiminde etkili olabileceği düşünülmektedir: • Depresyon • Anksiyete bozuklukları • Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) • Sigara bağımlılığı (Nikotinizm) • Stres yönetimi • Genel psiko-duygusal durumun iyileştirilmesi

Devamı
post image

Biorezonans Tedavisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Biorezonans Tedavisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Geleneksel tıp yöntemleri hastalıkların teşhisi ve tedavisinde büyük bir ilerleme kaydetmiş olsa da, tamamlayıcı ve alternatif tıp yaklaşımlarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu bağlamda biyorezonans terapisi, vücudun kendi biyoelektrik frekanslarını dengeleyerek doğal iyileşme süreçlerini destekleyen yenilikçi bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, biyorezonans terapisinin bağışıklık sisteminden metabolizmaya, nörolojik hastalıklardan onkolojiye kadar birçok farklı alanda olumlu etkiler gösterebileceğini ortaya koymuştur.

Devamı
post image

Sigarayı Bırakma: Sosyoekonomik Düzeyin Etkisi

Sigarayı bırakma müdahalelerinin sosyoekonomik statü (SES) gruplarına göre farklı etkiler gösterdiği bilinmektedir. Özellikle nikotin elektronik sigara, sitizin, telefon danışmanlığı ve internet tabanlı müdahaleler düşük SES gruplarında daha etkili bulunurken, basılı materyaller ve finansal teşvikler yüksek SES gruplarında daha başarılı olmuştur. Bulgular, sigara bırakma programlarının sağlık eşitsizliklerini azaltacak şekilde tasarlanması gerektiğini göstermektedir.

Devamı
post image

Bağımlılıkta Şeker Takviyesi Tedavisi mi?

Madde (Esrar, Eroin, kokain v.d) Alkol ve Nikotin bağımlılığı ile şeker ve tatlı sevme fenotipi (kişiliği) arasında nasıl bir yapısal ve genetik benzerlikler olabilir? Bağımlılıkların ortak nöral ve sinirsel ilişkisi nasıldır? Şeker Yükleme veya takviyeleri bağımlılık tedavisinde gerçekten işe yarar mı? Amsterdam Üniversitesi psikoloji bölümü araştırmacıları bu soruları araştırmışlar.

Devamı
post image

Gıda Alerjileri

Gıda Alerjisi: Belirtiler, Mekanizmalar ve Tanı Yöntemleri Gıda alerjisi, bağışıklık sisteminin belirli besinlere karşı anormal bir yanıt geliştirmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu reaksiyonlar IgE antikor aracılı veya IgE’ den bağımsız mekanizmalarla meydana gelebilir. Özellikle son 30 yılda Batı ülkelerinde gıda alerjisi vakalarında belirgin bir artış gözlemlenmiştir. Peki, gıda alerjisi ile gıda intoleransı arasındaki fark nedir? Gıda intoleransı, bağışıklık sistemini içermeyen reaksiyonları ifade eder; örneğin, laktoz intoleransı bir gıda alerjisi değildir. Gerçek gıda alerjileri ise bağışıklık sisteminin yanlışlıkla zararsız bir proteini tehdit olarak algılamasıyla tetiklenir ve bu durum ciddi sistemik reaksiyonlara yol açabilir.

Devamı
post image

GIDA (PROTEİN) İNTOLERANSI GENEL BİLGİler

GIDA (PROTEİN) İNTOLERANSI GENEL BİLGİLER Protein intoleransı, gıda proteinlerinin tüketimi sonucu ortaya çıkan ve genellikle sindirim sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır. Farklı mekanizmalarla gelişebilir ve çeşitli semptomlara yol açabilir. Protein intoleransı, amino asitlerin yeterince sindirilememesi veya parçalanamaması sonucu ortaya çıkar. Sindirilemeyen gıda proteinleri antijen(vücut için yabancı) gibi davranarak alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bebeklik döneminde en yaygın neden inek sütü proteinleridir. Gıda proteini kaynaklı enterokolit (Bağırsak hücresi iltihabı) sendromu da genellikle inek sütü protein intoleransına bağlı gelişir ve ishal, ödem, hipoalbüminemi gibi semptomlara yol açabilir. Yaş ilerledikçe yumurta proteini intoleransı, soya ve fıstık alerjisi daha sık görülür.

Devamı
post image

Sigara Bırakma Sürecindeki Zorluklar

Bilimsel Makale Özeti: Sigara bırakma sürecinde yaşanılan zorluklar nelerdir? Bu makalede Biorezonans, Tekrarlayan Transkranial Manyetik Stimulasyon, Tekrarlayan Transkranial Direk Akım, Airukoloterapi gibi yöntemlerle sigara bırakan 400 kişinin Sigara Bırakma Zorluğu Ölçeğine verdiği cevapları göreceğiz. Sigara bırakma sürecimizi kolaylaştıracak bir çok ipucu bulacaksanız.

Devamı
post image

Alerjik Rinit, Sinüzit gibi KBB hastalıklarına Fitoterapik Öneriler

Alerjik Rinit ve KBB Hastalıklarında Fitoterapik Yaklaşımlar Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıklarında oksidatif stresin ve iltihaplanmanın merkezi bir rol oynadığı giderek daha fazla kabul edilmektedir. İşitme kaybı, alerjik rinit ve kronik sinüzit gibi rahatsızlıklar, oksidatif hasar ve doku inflamasyonu ile yakından ilişkilidir.

Devamı
post image

Tütün Kullanım Bozukluğu (TUD) Beyinde Nasıl İzler Bırakıyor

Tütün Kullanım Bozukluğu (TUD) Beyinde Nasıl İzler Bırakıyor? Yeni Nöroanatomik Alt Tipler ve HYDRA Yöntemiyle Kişiselleştirilmiş Tedavi Yaklaşımları Tütün kullanımı dünya genelinde büyük bir sağlık sorunu olmaya devam ederken, sigara bağımlılığına neden olan nörobiyolojik mekanizmalar üzerine yapılan araştırmalar giderek artmaktadır. Sigara içmenin beyindeki etkileri her bireyde aynı şekilde ortaya çıkmaz. Kimileri daha hızlı bağımlılık geliştirirken, kimileri sigarayı bırakmada daha fazla zorlanır. Peki, bunun nedeni ne olabilir?

Devamı
post image

Anksiyete ve Depresyonda Biorezonans ve TMS etkinliği

Makale, Biyo-Rezonans Nöroteknolojisi (BRNT) ve Çift Hemisferik Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Stimülasyonun (rTMS) birlikte uygulanmasının, komorbid Majör Depresif Bozukluk (MDB) ve Kronik Ağrı semptomlarını azaltmadaki etkilerini araştırmaktadır.

Devamı
post image

Gluten Nedir? Gluten hangi hastalıklardan sorumludur?

Gluten günümüzde en çok suçlanan ve adeta günah keçisi ilan edilen gıdalar sıralamasında ilk sırada geliyor gerçekten bu iddianın ne kadarı doğru? Gluten bilimsel olarak hangi hastalıkları neden oluyor?Gluten vücudumuzda ne yapar? Zararlı nelerdir? Hangi Hastalıklara neden olur? Çölyak Nedir? NonÇölyak Gluten Hassasiyeti nedir?

Devamı
post image

Dermatitis Herpetiformis nedir?

Dermatitis Herpetiformis (DH), Çölyak hastalığı ile bağlantılı, kaşıntılı, döküntülü vezikül ve papüllerle karakterize nadir bir cilt hastalığıdır. Genellikle 15-40 yaş arasında ve erkeklerde daha yaygındır. Gluten aşırı duyarlılığından kaynaklanan bu hastalık, gluten, transglutaminaz ve antiendomizyal karşı IgA birikimlerine bağlı olarak gelişir. DH hastaları, otoimmün tiroid hastalıkları ve pernisiyöz anemi gibi çeşitli otoimmün hastalıklar açısından yüksek riske sahiptir. Tanı için Anti-TTG, Anti-TGE gibi spesifik antikor testleri kullanılır ve tedavide glutensiz diyet ile Dapson gibi ilaçlar tercih edilir. Bu hastalıkta buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahılların tüketimi önerilmezken, yulaf genellikle zararsızdır.

Devamı
post image

Biorezonans Terapisi Sinir iyileşmesi Sağlayabilir.

Siyatik Sinir Hasarına Bağlı Sıçanlarda Biorezonans ve Manyetoterapinin Nöro-Rejeneratif Etkilerinin Araştırılmasında biorezonans ve pulsatif manyetik alan terapisinin sinir iyileşmesi üzerinde katkısı olacağını göstermiş.

Devamı
post image

Dünya KOAH Günü 15 Kasım 2023

KOAH, global sağlık üzerinde büyük bir etkiye sahip karmaşık bir hastalıktır. Dünya KOAH Günü, bu ciddi sağlık sorununa dikkat çekmek ve hastalığın yönetimi ile ilgili farkındalığı artırmak için önemli bir fırsattır. Etkin tedavi stratejileri, erken teşhis ve çevresel faktörlerin azaltılması, bu hastalığın etkilerini azaltabilir ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirebilir. Bu nedenle, hastalık hakkında sürekli araştırma yapmak ve toplumda bilinçlendirme çalışmalarını sürdürmek büyük önem taşır.

Devamı
post image

Covid 19 aşılarının Yan etkisine dair 3 çalışma.

Covid- 19 aşılarının yan etkilerini inceleyen 3 çalışmanın kısa özetini paylaşıyorum.

Devamı
post image

Post Covid 19 Sendromu

Post Covid-19 sendromu Covid enfeksiyonu geçirdikten 3 ay sonra en az 2 ay şikayetlerin olması ve bu şikayetlerin başka alternatif tanıyla açıklanamamasıdır. Bu yazımızda Covid enfeksiyonundan kurutlanlarda hangi semptomlar ve sorunlar çıkabiliyor bunlara değinmek istedik. Covid enfeksiyonu geçtikten 1 yıl sonra bile akciğer kapasitesinin ilk bir yılda olmamasına rağmen bozulabileceği son çalışmalarda gösterildi. Hastalığı hafif-orta atlatanlarda bile uzayan covid semptomlarının neden ortaya çıktığı hala belirsiz.

Devamı
post image

REZONANS TERAPİLERİ VE BİOREZONANS (RESONANCE THERAPIES AND BIORESONANCE)

Bilimsel Makale: Biorezonans tedavileri dünyada ve ülkemizde son dönemde oldukça sık kullanılmakta olan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk kez 1970’li yıllarda tıp doktoru, homeopati ve akupunktur hekimi olan Alman Dr. Franz Morell ve elektronik mühendisi Erich Rasche tarafından geliştirilmiştir. ilk çalışmalarla küçük elektriksel titreşimlerin insanın bütünü içerisinde belirli biyolojik etkiler yaratabileceği fikri ortaya atılmış olsa da bu titreşimlerin aslında ölçülemeyecek düzeyde küçük olduğu ve cihaz ile kişi arasında temas olduğunda ölçülen “beyaz gürültü”nün aslında bahsedilen bu bilgiyi taşıyor olduğu fikri o yıllarda sadece bir varsayımdı. Rezonans terapileri canlı organizmayı elektromanyetik titreşimlerden oluşan bir sistem olarak görmekte ve cihazlar yardımıyla yapılan bu tedaviler organizmada enerji bazlı değişiklikler yapmayı amaçlamaktadır.

Devamı
post image

Covid-19 2022 Temmuz. Aşılar ve İlaçlar

Salgında 2 yılı geride bıraktık. Covid-19 varyantları ve tedavisi ile ilgili son derece hızlı bir şekilde yeni verilerle karşılaşıyoruz. 2 Temmuzda yayınlanan bir makaleyi bu amaçla sizlere özetlemeye çalıştım, orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz. (Vitiello, A., La Porta, R., Trama, U. et al. Pandemic COVID-19, an update of current status and new therapeutic strategies. Naunyn-Schmiedeberg's Arch Pharmacol (2022). https://doi.org/10.1007/s00210-022-02265-9)

Devamı
post image

Omicron varyantları ve Aşılar konusunda ne yapmalı?

Yılbaşında Delta varyantı tüm vakaların çok büyük bir kısmını oluşturuken artık tablo tamamen Omicron ve varyantlarına dönüşmüş durumda. Esnetilen önlemler ve bulaştırıcılığı artmış alt tipler nedeniyle tekrar vaka sayıları tırmanışa geçti. DSÖ'ye bildirilen 6.358.899 ölüm dahil toplam 557.917.904 onaylanmış vaka bildirimi var.

Devamı
post image

MONKEYPOX​ VİRÜSÜ​ HASTALIĞI ​(MAYMUN​ÇİÇEĞİ) KISA KISA

1- Nasıl Bulaşır? Maymun çiçeği virüsünün hayvanlardan insana bulaşması, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temasla veya ısırıkla meydana gelebilir. Damlacık solunum partikülleri yoluyla bulaşma genellikle uzun süreli yüz yüze temas gerektirir ve bu da sağlık çalışanlarını, hane üyelerini ve aktif vakaların diğer yakın temaslılarını daha büyük risk altına sokar Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı henüz tanımlanmamıştır ancak kemirgenler büyük olasılıkla rol oynamaktadır.

Devamı
post image

Alerjenlerden Kaçınmak Mümkün mü?

Alerjik hastalıkların zemininde Genetik ve Çevresel faktörler vardır. Genetik faktörler değiştirilemeyeceğinden hastalıkları önleme ve tedavide çevresel faktörlerin değiştirilmesine odaklanmak gerekir. Alerjik hastalıklardan korunma temel olarak alerjenden uzak durulabilmek ile alakalıdır. Bu hem zor hem de tam mümkün olmamakla birlikte bir parçada olsa hastalara faydalıdır. Korunmanın 3 kademesi var. Birincil: Duyarlanma ve alerjik hastalıkların gelişiminin önlenmesi yani hastalık oluşmasın istenir. İkincil: Alerjik hastalık semptomlarının gelişmesinin önlenmesi yani daha az şikâyet olması istenir. Üçüncül: Hastalığın ilerlemesi ve komplikasyonların önlenmesi yani hastalık ilerlemesin ve başka sorunlar çıkmasın istenir.

Devamı
post image

Omıcron; En ağırı mı? Salgını sınırlayacak olan varyant mı?

14 Ocak itibari ile salgında etkilenen kişi sayısı 315 milyonu geçmiş durumda. 5,5 milyondan fazla kişi Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. 10 Ocak tarihi itibari ile toplam 9,19 milyar doz aşı uygulaması yapıldı. (Dünya Sağlık Örgütü) Pandeminin ikinci yılında salgının nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyoruz. Geçen yıl başlayan aşı seferberliği henüz istenen faydayı sağlayamamış gibi dursa da çok büyük katkı sağladığı aşikâr. Virüsün her defasında daha bulaşıcı ve daha ağır bir varyanta dönüşeceği korkusu ve kaygısı bizleri etkiliyor. Ancak Omicron için şimdilik durumlar biraz farklı. Son yayınlanan makaleler eşliğinde biraz inceleyelim.

Devamı
post image

Üst Solunum yolu enfeksiyonu veya grip geçirmek Covid-19 enfeksiyonu karşı bizi korur mu? Covid-19 dışında hangi virüslerde artış var?

Biliyorsunuz bu kış, son haftalarda Covid ve Covid dışı salgınlarda belli oranlarda artış oldu. Peki bunlardan kaç tanesinden Covid19 kaç tanesinden diğer virüsler sorumlu? Bu aşamada benzer semptomlar göstermesi ve doğru tedavi yaklaşımını belirlemek açısından Covid- 19 enfeksiyonu sırasında diğer solunum yolu virüslerini tespit etmek önemlidir. Maalesef şu an ülkemizde bu verileri aktaracağımız bir yayın yok. Ancak Dünya’ dan bazı verileri inceleyebiliriz.

Devamı
post image

Aşılar neden hafif enfeksiyonu engellemiyor?

Aşılanmanın önemli olduğu çok kritik dönemlerden geçiyoruz. Bununla birlikte aşı olanlarda bazı yan etkiler görüyoruz. Daha sık olarak aşı olmuş kişilerde hafif semptomlu hastalık geçirmeyi tekrar görebiliyoruz.

Devamı
post image

Paxlovid, yeni Covid ilacını FDA onayladı

22 Aralık 2021 de ABD Gıda ve İlaç İdaresi , Pfizer'in Paxlovid'i (nirmatrelvir tabletleri ve ritonavir tabletleri) için hafif ila orta şiddette koronavirüs hastalığının (COVID-19) tedavisi için bir acil kullanım izni (EUA) yayınladı. Ağır hastalığa ilerleme potansiyeli bulunan 12 yaş üstü kişiler için onay alındı. Semptomların başlamasından sonra ki 5 gün içerisinde ilaç reçete edilebilecek. İlk 3 gün kullanımının daha etkili olduğu ancak 5 gün içinde başlamanında etkili olduğu bildirildi.

Devamı
post image

Obez Hastalarda Astım kontrolü neden daha zordur?

Obezite, son yirmi yılda üç kat artan oranda görülen global bir sağlık sorunudur. Dünya çapında, 1,5 milyardan fazla yetişkin aşırı kilolu iken 500 milyondan fazlası obezdir. Obezite vücut kütle indeksinin 30 kg/m2 dan fazla olması olarak tanımlanır. Obez hastalar kuşku götürmez şekilde astım gelişimi için risklidirler.

Devamı
post image

Alerji ve Astımı olanlar için Aspirinin Tehlikesi!

NERD- Aspirin ve Ağrı kesiciler ile Tetiklenen ASTIM. Toplumumuzda özellikle Astım ve alerjisi olan kişilerde sık görülen ama çok az bilinen bir sorundur NERD hastalığı. Aspirin ve NSAİİ grubundan bir ilaç aldığınızda rinit ve astım semptomlarınız artabiliyor. Bu durumu akılda tutup özellikle bu ilaçları kullanıyorsanız hekiminize bilgi vermek gerekebilir.

Devamı
post image

Burnumda Polip var, nefesim daralıyor Astım mıyım?

Astımlı olguların yaklaşık %80’inde kronik rinit semptomları vardır. Eşlik eden rinit allerjik ya da nonallerjik özellikte ortaya çıkar. Rinitin tedavi edilmesi astım kontrolünü sağlayabilir. Astım ve nazal polibi olan kişiler aspirin ve ağrı kesicilere karşı alerji açısından dikkatli olmalılar. Rinit, burun mukozasında inflamasyon şeklinde tanımlanır ve genellikle su gibi olan burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı ve/veya burunda kaşıntı gibi semptomlar ile karakterizedir. Allerjik rinit, enfeksiyöz olmayan rinitlerin en sık görülen formudur ve alerjenlere karşı IgE aracılı bir immün yanıt ile ilişkili olduğunu biliyoruz. Rinitle birlikte sinüs boşluklarının da inflamasyona katılmasına Rinosinüzit diyoruz. 3 ayda kısa sürenlere akut, uzun sürenlere kronik rinosinüzit diyoruz. Kronik rinosinüzütlü her hastada polip olmayabilir.

Devamı
post image

Alerjik Hastalar Aşı olabilir mi? Aşılar Güvenli mi?

Özellikle Pfizer-Bioentech aşısının ilk yapıldığı günlerde 8 hasta da anaflaksi (ciddi alerjik tepki- şok) olması aşı ve alerji sorununu gündeme getirmişti ve sonrasında WHO ve CDC aşı yan etkilerini çok yakından izlemeye başlamıştı. Özellikle Astım ve Alerjisi olan kişilerde aşılar yapılabilir mi, yapılmamalı mı, bu soru çok kafa karıştırdı. Yapılan çalışmalarda Astım varlığı hatta ağır astım varlığı aşı yapılması için bir engel oluşturmuyordu. Öyküsünde anaflaksi geçmişi olanlarda aşılara bağlı anaflaksi geçirme riski belirgin olarak artıyordu. Bu kişilerin hekim kontrolünde aşı süreçlerini takip ettirmelerini öneriyorum. Aşı yan etkilerine baktığımızda, aşı sonrası lenfadenit, miyokardit, perikardit, zona bir parça artmış görünse de hastalığa oranla bu rakamlar kabul edilebilir görünüyor. Detaylar aşağıda.

Devamı
post image

Omicron; Henüz veriler net değil!

Daha fazla mutasyona ve bulaştırıcılığa sahip olmakla birlikte PCR testlerinin yakalama oranı ve aşının koruculuğu devam ediyor.

Devamı
post image

Molnupiravir Covid-19 da yeni bir ilaç mı?

ÖZET: Orta - Ağır Covıd-19 da faydası gösterilememiş. Ancak risk faktörü olan, ayakta Covıd-19 geçiren kişilerde faydalı bulunmuş. Faz1 Çalışmasında 5 günlük 1600mg dozun herhangi bir ciddi yan etkisi gösterilmemiş. Sadece %1-3 oranında ishal, bulantı, baş dönmesi görülmüş. Ayaktan hastalarda COVID-19'daki bir faz 3 çalışmasının (henüz son rapor değil) ara raporu, hastaneye yatış veya ölüm riskinde %50 oranında önemli bir azalma buldu. Bununla birlikte, orta ila şiddetli COVID-19'un sonraki aşamasında Molnupiravir ile anlamlı bir fayda gösterilememiş. PMID: 34742052

Devamı
post image

"Grip Aşısı" olmalı mı?

Grip (grip) aşıları, aşıdan yaklaşık iki hafta sonra vücutta antikorların oluşmasına neden olur. Bu antikorlar, aşı yapımında kullanılan virüslerle enfeksiyona karşı koruma sağlar. Mevsimsel grip aşısı, araştırmaların önümüzdeki sezonda en yaygın olabileceğini öne sürdüğü grip virüslerine karşı koruma sağlar. Ciddi grip komplikasyonları geliştirme riskiniz daha yüksekse, grip aşısı özellikle önemlidir. Aşı olduğunuzda, grip hastalığına yakalanma ve muhtemelen hastaneye kaldırılma veya gripten ölme riskinizi azaltırsınız.

Devamı
post image

Kışa Nasıl Hazırlanmalı?

2022 kışını, geçtiğimiz 2 yıla nazaran daha sağlıklı ve kolay atlatacağımıza inanıyorum. Bu yılın ekim ortası itibariyle 2 doz COVID-19 aşılanma oranı ülkemizde %76.09. Virüsün ülkemizde pnömoniye neden olma oranı %4, yoğun bakım doluluk oranı %67 ve mekanik solunum destek cihazı kullanım oranı da %29 olarak açıklandı. Mayıs 2021 den beri dikkat çeken ve yakından izlenmesi gereken varyantlar eta,lotta, lambda kappa ve mu varyantları iken, şu an yaygın olan kaygı verici varyantlar Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantları. Bu yıl gerek tecrübemiz, gerek aşılanma oranları ve son olarak bireysel sağlık konusunda ki doğru adımlarımız neticesinde daha kolay bir kış geçireceğimizi inanıyorum. Bu amaçla özellikle dikkat edeceğimiz konuları sizin için özetledik ve bu durumlar için neler yapılabilir tartışdık.

Devamı
post image

IgE değerim yüksek ne yapmalıyım?

Bağışıklık sistemi antikorlar ile bizi savunur. Alerjiden temelde sorumlu antikor Immunglobulin(Ig) E dir. Aynı alerjenle aynı yollardan karşılaşmış kişilerin ÇOK AZI IgE antikoru üretir ve bu kişilerin çok az bir kısmı alerjik reaksiyon geliştirir. Örneğin; ABD popülasyonunda %8’nde cilt testinde yer fıstığına pozitif iken, bunların %1’den azından yer fıstığına karşı alerjik reaksiyon gelişir.

Devamı
post image

Sigara - Covıd-19 İlişkisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 11 Mart 2020 tarihinde yeni tip korona virüs için pandemi ilan ettiğinden beri hastalık 120 milyondan fazla kişiyi etkiledi ve 2,6 milyondan fazla kişi öldü. Sigara, Dünya’da her gün aktif 1,1-1,5 milyar insan tarafından kullanılan yüzyıllık bir pandemidir. Bir yılda 8 milyondan fazla kişinin ölümünden sorumludur (KOAH, Akciğer ve Hava yolu kanserleri, Kalp damar hastalıkları ve diğerleri). Dünya Sağlık Örgütü öngörüsünde, bu yüzyılda 1 milyardan fazla insanın sigara kaynaklı hastalıklardan öleceği, eğer şu an ki içme oranın kontrol altına alınamaz veya azaltılamaz ise, hem ekonomik hem de sağlık açısından, sigaranın hasarı artarak devam edeceği belirtilmiştir.

Devamı
post image

Long Covıd Nedir?

Covıd ile uyumlu semptom ve bulguların 4 hafta sürmesi Akut Covıd olarak tanımlanır. 4-12 hafta sürmesine ‘’Devam Eden Semptomatik Covıd’’ denilirken, semptomların 12 haftadan uzun sürmesine Post Covıd Sendromu denir. Son ikisinin birlikteliğine Long Covıd - Uzamış Covıd denir. Covıd-19 Multisistemik bir hastalıktır yani birçok sistemi ve organı etkiler. Virus hücreye ACE-2 reseptörü üzerinden girer ve bir SERİ BAĞIŞIKLIK MEKANİZMASINI DEVREYE sokar. Bu reseptörün olduğu her dokuyu tehdit edebilir. Covid-19 yoğun inflamatuar yanıta neden olan bir hastalıktır.

Devamı

WHATSAPP