buğday alerjisi

Buğday Hassasiyeti ve Alerjisi

İnsan hayatında inek sütünden sonra temasta bulunan yabancı protein, buğday proteinidir. Küçük yaştan itibaren hemen hemen her gün normal beslenen bir insan buğday tüketir.

  Ayrıca buğday insan tarafından tarımdan en çok manipülasyona uğrayan tahıl türüdür. Hasılat miktarını yükseltmek amacıyla her türlü teknik ve ilaç kullanılmakta ve buğday proteini dolayısıyla değişime uğramaktadır. Bu gibi işlemlerin ürün hasılat miktarını yükseltmenin yanı sıra da, proteinin alerjik potansiyelini de arttırmaktır.

Gerçek buğday alerjisi veya hassasiyeti buğdaydaki proteine karşı olur. Bu rahatsızlık bilinen Gliadin alerjisinden ayrı bir tanıdır. Gliadin sadece buğdayda olmayıp diğer tahıl ürünlerinde de bulunur. Buğday alerjisine, Gliadin alerjisinden daha çok rastlanır ama pek bilinmez. Gliadin içermiyen diye deklare edilmiş yiyecekler, buğday içermiyor anlamında değildir. Buğday alerjisi çeşitli organlarda belirti gösterir. Cilt (nörodermatitis), solunum sistemi(kronik bronşit, astım vb) ve bağırsak (kolit, Crohn hastalığı)(kabızlık) gibi organlarda kendini gösterir. Ayrıca ateş nöbetleri, çarpıntı, kronik yorgunluk,uyku hali,halsizlik ve eklem ağrılarına da çok sık rastlanır.

Tedavide en önemli tedbir tüm tedavi sürecinde tamamen buğday ve buğday içeren yiyecekleri kesin tüketmemektir. Buğdaysız Beslenme Sadece buğday ve buğday içeren yiyeceklerden uzak durmak değil, buğday proteini kodundan uzak durmaktır. Yani her türlü temas mahsurludur. Dünyada bulunan her maddenin kendine has bir titreşim kodu mevcut olduğu gibi, buğdayın da bir titreşim kodu vardır. Buğday içeren bu yiyeceği yemeseniz bile, dokunmanız bile bu titreşim koduyla temasa geçecek demektirBazı hastalarda alerjik reaksiyon o kadar tepkilidir ki, tedavi süresince buğdaya temas olursa yüksek derecede alerjik reaksiyon gösterirler. 

Buğday hassasiyeti veya alerjisi sizde tespit edildiyse, tedavi bitene kadar, kesinlikle buğdayla herhangi bir temasınız olmaması gereklidir. Buğday İçeren Yiyecekler Ekmek: Her türlü ekmek, çavdar ekmeği olarak deklare edilmiş olsa da buğday içerir. Ekmeğinizi kendiniz pişirin(Çiğ karabuğday unu,mısır unu,mercimek unu,nohut unu,keçiboynuzu unu,kinoa unu,badem unu,darı unu kullanılabilir)Tedavi süresince ekmek (Bugday unlu mamülleri)tüketmemeye dikkat edin.

Un ve Unlu Mamüller: Tüm buğday unu içeren ürünler (beyaz un). Buğday irmiği, nişastası vs.pasta, kek, kurabiye, pane edilmiş gıdalar,makarna , bulgur.

Bebek Mamaları: Buğday içermiyor deklarasyonu bulunmayan tüm hazır mamalar.

 Tuzlu Hamur: El işlerinde, biblo vs. yapmak için kullanılan ham maddedir. Elle temasta bulunulduğunda alerjik reaksiyon yapar. 

Buğday İçerme İhtimali Yüksek Olan Besinler Buğday ucuz bir ürün olduğundan her türlü hazır poşet besinlerdeki sıvıyı katılaştırmak için kullanılır. Genelde etikette “Katılaştırıcı Madde” olarak deklare edilir veya miktarı az ise deklare edilmez.

 Süt Ürünleri: Katılaştırıcı madde içeren yoğurt ve sürme peynirler.

 Et Ürünleri: Sosis, salam, et konserveleri.Fermente sucuk işlenmiş gıdalar tüketilmemeli.

 Balık Ürünleri: Dondurulmuş hazır pane edilmiş balık türleri.(Nugget)

 Tüm sebze konserveleri, hazır yemekler, hazır çorbalar, hazır soslar, margarin, mayonez, hardal, ketçap, hazır salata sosları, patates cipsi, hazır kızartma patates, kabartma tozu, dondurma, çikolata, puding vs.işlenmiş paketli gıdalar.

Buğday Yerine Tüketilmesi Serbest Yiyecekler;  100 % Çavdar, mısır, pirinç, yulaf(alerjisi yoksa)karabuğday unu, kinoa,keten tohumu chia tohumu,çiğ karabuğday  gibi tahıl türleri serbesttir.





WHATSAPP