Alerjenlerden Kaçınmak Mümkün mü?

post image

Alerjenlerden Kaçınmak Mümkün mü?

Aeroalerjenler  (inhaler – havadan) iki grubu ayrılır. Ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, küfler,  hamam böceği ve kemirgen alerjenleri iç ortam alerjenleri;  polenler ve bazı küfler dış ortam alerjenleri olarak sınıflandırılır.

ALERJENLERDEN KAÇINMAK MÜMKÜN MÜDÜR? MAALESEF ÇOĞUNLUKLA HAYIR. 

Toz ve hayvan tüyleri, temizlenmiş bir evde bile aylarca varlığını sürdürebilirler. Rüzgâr ile polenler ve tüyler rahatlıkla her yerde dolaşabilirler.

EV TOZU AKARLARI:

Eklembacaklılar sınıfına aittir ve ortalama boyutları yaklaşık 0.33 mm’dir.  Ömrü 6-8 hafta kadardır ve dişiler yaşamları boyunca 40-80 yumurta üretebilirler. En yüksek toz akarı konsantrasyonları yataklardadır, ancak ev tozu, yatak takımı, döşemeli mobilyalar, halılar ve perdelerde de bulunabilirler. Büyümeleri ve çoğalmaları yüksek sıcaklık ve yüksek iç ortam nemi gereklidir. Alerjik hastalıklarla ilişkili olduğu bilinen başlıca toz akarı türleri Dermatophagoides pteronyssinus ve Dermatophagoides farinae’dir. Otuz üçten fazla ev tozu alerjeni tanımlanmıştır bunlardan Der p1, 2, 23 ve Der f1, 2, 23 hastaların çoğunda Ig E yanıtını indükler.

Ev tozu akarı için temizlik (akarisit), uygun yatak ve uyku malzemeleri kullanmak ilerleyen yaşlarda astım hışıltı ve egzama gelişimini önler mi diye yapılan çalışmalar da, çok küçük farklar dışında maalesef önlem almanın bir faydası gösterilememiş. Bununla birlikte şikâyetlerin kontrol altında tutulması adına alerjenlerden uzak durulması önerilir.  

AKAR ALERJİSİ VARSA ŞU ÖNLEMLERİ ALABİLİRSİNİZ.

1-  Evinizden yatak odanızdan klima ve araç polen filtresinden Biorezonans için toz getirip Toz hassasiyeti çalışılabilir. Ortalama 8-12 seans çalışılması yeterlidir. 

2-Yataklar akar alerjenlerinin en önemli kaynağıdır. Sıkı dokunmuş 2-10  μm (ortalama 6 μm) gözenek boyutuna sahip mikrofiber nevresimler, akarların ve akar kaynaklı materyallerin geçişini önleyebilir, akar alerjeni miktarını azaltabilir.

3-Haftada en az 1 kez 65 derecede çarşaf, yastık kılıfı, şilte ve battaniyelerin yıkanması

4-Akar popülasyonunun azaltmak için, evde nem oranı %50’nin altında tutmak uygundur. Singh ve ark. nem azaltıcı cihazların 12 aylık kullanımından sonra akşam ölçümlerinde pik ekspiratuar akımda (PEF) istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir. HEPA filtreler, çapı en az 0,3 µm olan parçacıkların yaklaşık %99,97’sini yakalar. Hava filtrelerinde veya elektrikli süpürgelerde kullanılabilirler..

5- Akarisitlerin çok etkili olduğu malaesef bulunamamış.

6- Toz akarlarına karşı İmmunoetrapi tedavisi düşünülebilir.

7- Ev tozu akarına maruz kalmayı önlemek için kapsamlı yaklaşımın (halı, döşemeli mobilyalar ve diğer akar rezervuarlarını çıkarma, özel örtüler-nevresimler kullanma) sergilemek gerekir. 

EVCİL HAYVANLAR

Başlıca kedi alerjeni Fel d 1 (sekretoglobulin), kedilerin derisinde ve tüyünde esas olarak yağ ve tükürük  bezlerinin ürünü olarak bulunur, köpek alerjenleri esas olarak tüylerinde, derisinde ve tükürüğünde bulunur, Can f 1  (lipokalin) majör alerjendir. Major köpek ve kedi alerjenleri, evlerde ve kamu binalarında her yerde bulunur, çünkü bu alerjenler çok küçük olduğundan pasif olarak kıyafetler ile taşınır. Bollinger ve ark. kedi olmayan 40 evin 38’inde kedi alerjeni tespit etti. Bununla birlikte, evcil hayvan olan evlerin alerjen konsantrasyonu, evcil hayvanı olmayan evlerden önemli ölçüde yüksektir.

Ne yapılabilir?

Yatak odasına almamak veya ev içi kısıtlamalar pek etkili bulunmamış. 

1- Haftada en az 2 defa evcil hayvanlarımızı yıkamak

2- Hepa filtresi kullanılabilir

3- Hipoalerjenik kediler ve köpekler kavramı giderek daha popüler olsa da, herhangi bir spesifik ırkın tahmin edilebilir şekilde daha az alerjik olduğunu doğrulayan hiçbir çalışma yoktur, bunlar evcil hayvanlara alerjisi olanlar için iyi bir seçenek değildir.

4- Tüy uzunluğu, tüy tipi ve dökülme derecesinin alerjen seviyeleri veya alerjenisite üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Hamam Böceği, Fare ve Kemirgen alerjilerinde: Kontrol önlemleri olarak hasta eğitimi, temizlik, yiyecek ve atıkları kapatmak, hava filtrelerinin kullanılması, binalarda delik ve çatlakların onarılması ve böcek ilaçları ve tuzakların kullanılması sayılabilir.

KÜFLER 

Hem iç hem de dış ortamlarda çok çeşitli küf türleri bulunabilir. Aspergillus ve Penicillium türleri genellikle iç mekân küfü olarak kabul edilir. Bodrumlar, pencere pervazları, duşa kabinler ve banyo halıları küflerin yaygın bulunduğu yerlerdir.

Açık hava küfleri;  Alternaria ve Cladosporiumdur. Alternaria sıcak iklimlerde,  toprakta, tohumlarda ve bitkilerde yaygın olarak bulunur.  Cladosporium en yaygın olarak tanımlanmış dış mekân  mantarıdır ve ılıman bölgelerde en yaygın spor olup, çoğunlukla çürüyen bitki materyalinde bulunur  

İç ortam küflerine maruziyeti azaltmaya yönelik önerilen önlemler arasında nemi azaltmak, su sızıntılarını engellemek, kontamine maddeleri evden çıkarmak, yüzeylerdeki küfü seyreltilmiş çamaşır suyu ile silmek ve klima ünitelerini düzenli olarak temizlemek yer alır. HEPA filtreli hava temizleyici ile iç mekan nemini kontrol etmek görünür küfün temizlenmesinde faydalı olabilir.

POLENLER

Polenlerin doğal mekanizmalardaki işlevi, çiçek gametlerini hava akımı veya böcekler yoluyla aktarmaktır. En yaygın alerjen gruplarından biridir, ağaç, ot ve diğer bitkilerin polenlerini içerir. Havadaki yaygınlığı nedeniyle polenlerden mevsim boyunca sakınılması zordur. Belirli bir bitkinin tipik tozlaşma döneminde kaydedilen artan hava konsantrasyonları, hassas bireylerde başta astım, alerjik rinit veya alerjik konjunktivit gibi alerjik hastalıkların alevlenmesine yol açar. Polen konsantrasyonları günün saati, iklim koşulları ve sıcaklık gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişir Polenler sabahları salınır ve öğleden sonra en yüksek konsantrasyona ulaşır. Polen çapı 10 ile 100 μm arasında değişir. Alerjenik polenler, rüzgar tarafından taşınacak kadar küçük olan polenlerdir. 

Polen seviyesinin dış ortamda kontrol edilmesi zordur, bu nedenle kaçınma önlemleri esas olarak içeri giren alerjen miktarını kontrol edebilir.

1- Çabalar iç ortam maruziyetini azaltmaya odaklanmalı ve polen yoğunluğu yüksek olduğunda pencereleri ve kapıları kapatılmalı

2- Arabada ve evde klima ve HEPA filtreleri kullanmalı, 

3- Giysilerin dışarıda kurutulmasını engellenmeli, dışarıdan döndükten sonra saç ve vücuttaki alerjenleri gidermek için banyo yapılmalı.  

4- Hastalar rüzgârlı havalarda ve polen sayısının en yüksek olduğu öğle ve öğleden sonra kapalı mekanlarda kalmalıdır.

5- Hastalara polen maskesi ve gözlük kullanmaları tavsiye edilebilir.

6- Polen mevsiminde semptomları azaltmaya yardımcı olabilecek müdahaleler arasında balsam ve buruna uygulanan merhemler bulunmaktadır.

Tüm alerjiler için biorezonans uygulaması, toz polen ve tüy alerjiler için immunoterapi seçeceğini değerlendirmek doğru olacaktır. 


WHATSAPP