Virus sağlıklı bir hücrenin zarından girmek zorundadır. Hücre epitelindeki ağırlıklı bağışıklık hücrelerimiz ve antikorlarımız IgA tipidir. Virüs hücre zarını parçaladığında ve ona zarar verdiğinde virüse ait veriler (antijen) bazı hücreler tarafından işlenerek T lenfositleri ve IL-6 IL-12 gibi sitokinlerin rol aldığı bir dizi işlemden sonra B lenfositleri oluşur. Akabinde IgM IgG ve IgA oluşur. Ki bunlarda antikor testlerinde baktıklarımızdır. Ancak aşı yoluyla virüs önce lenf nodlarına gelir. Üst şekilde gördüğünüz gibi epitel hücre zarında herhangi bir etkileşim olmaksızın T, B hücreleri süreçleri gerçekleşir. Bu nedenle kişi aşı olduktan sonra hastalığı hafif semptomlarla geçirmek durumundadır.
Yukarıdaki şekilde de gösterildiği gibi IgM antikoru 3 hafta civarında belirgin azalırken, IgG antikoru 9 aya kadar kanda tespit edilebilir. Aynı şekilde IgA antikoruda uzun süre tespit edilebilir.
Virus vücuda girdikten sonra 5 gün inkübasyon sürecidir. Burada antikorlar yine oluşmaz. Bulaştırıcılık özellikle 3-4 günden sonra yoğundur.