Burnumda Polip var, nefesim daralıyor Astım mıyım?

post image

Burnumda Polip var, nefesim daralıyor Astım mıyım?

Astımlı hastaların %80’ninden fazlasında (alerjik olsun olmasın) burunda hapşırık, kaşıntı, tıkanıklık veya akıntı yakınmaları vardır. Astımlı her 5 kişiden birinde de polip vardır. Ayrıca her alerjik rinitli 3 kişiden birinde de astım vardır. İki hastalığın birlikteliği toplumda %5-40 arasında geniş bir yelpazededir. Sık tekrarlayan polip durumunda alerji testleri yapılmalı ve astım açısından araştırılması gerekir. Rinitlerin % 25’ nin alerjik olduğunu biliyoruz. Nonalerjik rinitlerin hem alerjik tedvailere hem de biorezonans tedavisine daha dirençli olduğunu söyleyebilirim.

Alerjik rinit nedir? Astımla Birlikteliği neden önemlidir?

Alerjene ani maruziyet sonrası ortaya çıkan hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı  ve öyküyle uyumlu allerjene spesifik IgE’nin deride (deri testleri) veya kanda (spesifik IgE) tanısal testler ile gösterilmesine dayanarak Allerjik Rinit tanısı konulur. Hastanın muayenesinde; burundaki allerjik çizgi, göz altı morarma ve katlantılar, burun muayenesinde soluk, mavimsi ödemli mukoza ile konka hipertrofisi görülebilir.

Rinosinüzitler, tanıya göre değişen sürelerde devam eden burun tıkanıklığı, yüzde basınç veya ağrı, burun ya da geniz akıntısı, koku alamama veya koku almada azalma semptomları ile karakterizedir. Kronik rinosinüzit anısında görüntüleme yöntemlerinden önce nazal endoskopik değerlendirmenin gerekliliği için hastaların KBB uzmanlarına yönlendirilmesi gerekir.

Rinit semptomlarının haftada dört günden az veya ard arda dört haftadan az sürmesi intermittan; haftada dört günden fazla sürmesi ve ard arda dört hafta sürmesi ise persistan olarak sınıflandırılır. Semptomların şiddeti uyku, günlük aktiviteler ve iş-okul yaşamından herhangi birinde sorun yaratıyorsa orta-ağır allerjik rinit olarak sınıflandırılır. Hafif allerjik rinitte semptomlar vardır ancak rahatsız edici değildir.

İki ayrı hastalık gibi dursa da: ‘’Tek havayolu Tek hastalık’’ gibi tanımlamak daha doğrudur. Alerjik rinit ilerleyen süreçte astım oluşumu için risk olduğu için tanı ve tedavisi ihmal edilmemelidir. Şikâyet algısı bireyler arasında çok farklı olduğu için; kimileri hapşırma, kaşıntı ve burun tıkanıklığı şikâyetleri yıllardır olmasına rağmen bu durumu normal karşılayabilir. Ancak bu doğru değildir.

Astımla birlikte olan veya olmayan Poliplerde neler yapmak gerekir?

Medikal tedavi bu hastalarda semptom kontörlünü sağlar. Mesleki öykü, alerji testleri, görüntüleme yöntemleri ve muayenesine göre tedavi şekillenir.

İlaç tedavileri ile düzelemeyen hastalarda, İmmunoterapi, anti IgE tedavisi ve Biorezonans düşünülmelidir.

Bazı meslekler astım ve rinit için daha riskli gruptadır. Bu gruptaki kişilerin daha detaylı testleri yapılmalı ve bu hastalık açısından daha dikkatli olması gerekir.

Medikal tedaviler, aşı tedavileri, cerrahi tedaviler ve biorezonans bu hastalarda etkilidir. Bireysel korunma yöntemleri  kişiye özel tespit edilmeli ve uygulanmalıdır.


WHATSAPP