Covid-19 2022 Temmuz. Aşılar ve İlaçlar

post image

Covid-19 2022 Temmuz. Aşılar ve İlaçlar

Dünya Sağlık Örgütünün endişe verici varyantlar olarak belirlediği; Delta, Alpha, Beta, Gamma ve Epsilon varyantlarından sonra 11 Kasım’da ilk olarak Botsvana’da görülen B.11.529 varyantına Omıcron ismini verdi. Omicron varyantı, SARS-CoV-2 spike protein bölgesinde 37 amino asit mutasyonuna sahiptir. 37 mutasyondan 25'inin bu suşa özgü olduğu, 12'sinin ise Alfa, Beta, Gamma ve Delta varyantlarıyla paylaşıldığı bulundu. Spike proteini virüsün hücreye ACE-2 reseptörüne bağlanarak girdiği kısmıdır. Spike proteinindeki değişiklik hem kişide daha önce oluşmuş olan antikorların hem de mRNA aşıların artık etkisiz olmasına neden oluyor. Bununla birlikte bu mutasyonlar virüsün daha hızlı bulaştırıcı olmasını sağlamış görünüyor. (Deltadan 2, orjinal virüsten 4 kat)

Ayakta ve evde COVID-19 tedavisi için kullanılabilecek ilaçlar

Pandeminin başlangıcından bu yana, SARS-CoV-2'nin ayakta tedavi ve evde tedavisi için çeşitli ilaç tedavileri önerildi. Doktor muayenesi ve önerisi sonrasında, ateş veya kas ağrısı durumlarında asetaminofen veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi semptomatik ilaçlar kullanılabilir. Oksijen desteğine ihtiyaç olan hastalarda steroidler kullanılabilir. Monoklonal  antikorlar seçilmiş vakalarda kullanılabilir.  Şu anda, Omicron varyantına ilişkin etkinlik verileri, bamlanivimab/etesevimab ve casirivimab/imdevimab kombinasyonlarının önemli ölçüde etkisiz olduğunu gösterirken, sotrovimab yeterli etkinliği koruyor gibi görünmektedir (Ferguson ve diğerleri , 2021 ; Lewnard ve diğerleri. 2022 ).).  Son dönemdeki çalışmalarda farklı hasta gruplarında ve endikasyonlarda Covid-19 da etkinliği gösterilmiş oral ilaçlar molnupiravir ve paxlovid seçeneği bulunurken, remdesivir daha ağır hastalarda parenteral formda kullanılabiliyor.

Molnüpiravir

SARS-CoV-2 enfeksiyonunun tedavisi için ana terapötik ajanlar, immünomodülatörler/antiinflamatuar ajanlar, antikoagülanlar, antiviraller ve monoklonal antikorlardır. Molnupiravir, SARS-CoV-2'nin vücutta çoğalma yeteneğini azaltarak, çoğalma sırasında virüsün genetik materyalinde (RNA) değişiklikler (mutasyonlar) oluşturarak virüsün çoğalmasını engeller. Veriler, molnupiravirin hafif ila orta şiddette COVID-19'u olan ve ciddi bir hastalık sonucu için risk altında olan hastaneye yatırılmamış yetişkinlerde hastaneye yatış veya ölüm riskini yaklaşık %50 azalttığını göstermektedir (Merck ve Ridgeback'in 2021).

Paxlovid

Yeni oral antiviral ajan paxlovid, iki aktif bileşenin bir kombinasyonudur. İlaç etkileşimleri açısından dikkate edilemsi gereken paxlovid, hastane yatış ve ölümlerde plesobaya karşı üstünlük sağladı.  Paxlovid'in etki mekanizması 2 ilaç içerir: 3CL proteazın bir peptidomimetik inhibitörü olan nirmatrelvir: 3CL proteaz inhibisyonu, proteini poliprotik öncüleri işleyemez hale getirir ve bu, viral replikasyonun önlenmesini belirler ve Nirmatrelvir'in aracılık ettiği metabolizmasını inhibe eden ritonavir. CYP3A, böylece Nirmatrelvir'in plazma konsantrasyonlarında bir artış sağlar.

Sonuçlar

COVID-19 enfeksiyonunun patofizyolojisinin anlaşılmasında önemli ilerlemeye ve mevcut yeni terapötik stratejilere rağmen, esas olarak yeni Omicron varyantı nedeniyle yeni vakaların sayısı artmaktadır. Bu yeni varyantın bulaşıcılığı ve öldürücülüğü tam olarak bilinmiyor; Daha fazla kanıt elde etmek için soruşturmalar devam ediyor. Bu arada sürekli aşılama, sosyal mesafe, mevcut ilaçların iyi kullanılması gibi bilim dünyasında şimdiye kadar dikkate alınan tavsiyelere uyulmaya devam edilmelidir. Son zamanlarda, SARS-CoV-2'ye yönelik yeni antiviraller lisanslandı ve COVID-19 pandemisine karşı nihai zafer için mevcut daha güçlü silahları temsil eden yeni aşılar onaylandı veya onaylanma sürecinde. Oral doğrudan antiviraller, kayıt öncesi klinik deneylerde mükemmel etkinlik göstermiştir; bununla birlikte, COVID-19'lu hastalarda molnupiravir ve paxlovid'in etkililiğini ve güvenliğini doğrulamak için gelecekte daha büyük örneklem boyutlarına ve daha uzun takip sürelerine sahip iyi tasarlanmış randomize klinik çalışmalara hala ihtiyaç vardır.


WHATSAPP