Omıcron: Henüz veriler net değil!
Dünya Sağlık Örgütü 26 Kasım güncellemesinde, B.1.1.529 varyantını, DSÖ'nün Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubunun (TAG-VE) tavsiyesi üzerine Omicron adlı bir endişe varyantı olarak belirledi.
İlk Vaka 9 Kasım da Tespit edildi.
B.1.1.529 varyantı ilk olarak 24 Kasım 2021'de Güney Afrika'dan DSÖ'ye rapor edildi. Güney Afrika'daki epidemiyolojik durum, bildirilen vakalarda en sonuncusu ağırlıklı olarak Delta varyantı olan üç farklı tepe noktası ile karakterize edilmiş. Son haftalarda enfeksiyonlar, B.1.1.529 varyantının saptanmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde keskin bir şekilde artmış. Bilinen ilk doğrulanmış B.1.1.529 enfeksiyonu, 9 Kasım 2021'de toplanan bir örnektenmiş.
Henüz PCR testleri virüsü tanımakta yeterli durumda. Bulaştırıcılık ve hastalık şiddeti açısından henüz yeterli veri olmamakla birlikte Güney Afrika’da hemen hemen her şehirde artan oranda B.1.1.529 varyantı görülüyor.
Omicron'un, Delta dahil diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olup olmadığı (örneğin insandan insana daha kolay bulaşıp yayılmadığı) henüz belli değil. Güney Afrika'nın bu varyanttan etkilenen bölgelerinde testi pozitif çıkan insan sayısı arttı, ancak bunun Omicron'dan mı yoksa diğer faktörlerden mi kaynaklandığını anlamak için epidemiyolojik çalışmalar sürüyor.
Delta dahil diğer varyantlarla enfeksiyonlara kıyasla daha ciddi hastalığa neden olup olmadığı henüz net değil. Ön veriler, Güney Afrika'da hastaneye yatış oranlarının arttığını gösteriyor, ancak bu, Omicron ile spesifik bir enfeksiyonun bir sonucu olmaktan ziyade, genel olarak enfekte olan insan sayısının artmasından kaynaklanıyor olabilir.
Tekrar enfeksiyona neden olabiliyor.
Henüz kanıtlanmamış olsa da daha önceki varyantlarla enfekte olan kişilerde yeniden enfeksiyon oluşturabiliyor. Aşıların Delta varyantında olduğu gibi Omicrona etkili olup olmadığı henüz bilinmiyor. Kortikosteroid ve İl-6 reseptörünü bloklayan ilaçların etkili olacağı düşünülüyor.
Güncellemeler devam edecek.