Omicron Yeni Varyantlar
Dünya Sağlık örgütü verilerine göre Ekim 2021’e kadar en Delta varyantı %90 üzerinde görülen alt tip iken şu an vakaların %98’nden fazlası Omıcron varyantları oluşturmaktadır. Omıcron varyantlarının isimlendirmeleri BA.1, BA.2, BA.3, BA.4, BA.5 şeklinde yapılmaktadır.
Omıcronun alt varyantları olan BA.1 ve BA.2 nötralize edici antikorlardan önemli ölçüde kaçış gösteriyor. Alt değişken BA.2.12.1 Amerika Birleşik Devletleri'nde baskın türdür ve BA.4 ve BA.5 Güney Afrika'da baskındır. Yeni varyantlar aşı ve doğal yolla kazanılan antikorlardan kaçıyor gibi görünse de yeterli aşılamada henüz sorun yok.
Peki Aşılar Konusunda Ne yapmalı?
Hiç aşısı yoksa 0. 1. ve 4. Aylarda BioNTech (Bu aşı yapılamıyorsa 0,1,4,7. Aylarda 4 doz Sinovac aşısı) öneriliyor.
2 veya 3 doz Sinovac olan kişilerde son aşıdan 3 ay sonra BioNTech öneriliyor.
2 doz Sinovac sonrasında 2 doz BioNTech olanlar Riskli grupta değilse ek aşı önerilmiyor.
Riskli Grup: 50 yaşın üzerinde olanlar, hastalık veya ilaca bağlı bağışıklık yetersizliği olanlar, altta yatan ciddi hastalığı (diyaliz uygulananlar, kalp yetmezliği, ileri AC yetmezliği ve siroz) bulunanlar ve yüksek miktarda virusla karşılaşma riski olan kişiler (sağlık çalışanları).
1 Ocak 22 den önce hastalık geçirdikten sonra tek doz BioNTech aşı olanlarda yeni aşıya gerek yokken Sİnovac olanların 1 doz hatırlatma yapmasında fayda vardır. 1 Ocak 22’ den sonra hastalık geçirenlerde, hastalıktan sonra 3 ve 4.cü aylarda BioNTech, 0 ve 1 aylarda Sinovac öneriliyor.
Hastalık geçirilmiş ve 2 Doz BioNTech olanlarda 6 ay sonra yine BioNtech öneriliyor.
Aşı şeması bitmeden hasta olanlarda, hastalıktan sonra 6. Ayda BioNTech veya 0 ve 1. aylarda Sinovac öneriliyor.
Bağışıklığı baskılanmış ve zayıflamış kişilerde:0,1,2,7,11.ci aylarda BionTech aşısı öneriliyor.
Tam aşı (3 veya 4 doz BionTech veya 2doz sinovac + 2doz BioNTech) ve COVİD-19 enfekisyonu geçirilenlerde yeni aşıya gerek yok.