Üst Solunum yolu enfeksiyonu veya grip geçirmek Covid-19 enfeksiyonu karşı bizi korur mu? Covid-19 dışında hangi virüslerde artış var?

post image

Üst Solunum yolu enfeksiyonu veya grip geçirmek Covid-19 enfeksiyonu karşı bizi korur mu? Covid-19 dışında hangi virüslerde artış var?

İlk paylaşacağım çalışma Brezilyadan ( PMID: 34800846). Araştırmacılar Brezilya Sao Paula eyaletindeki 5 hastaneden toplanan verileri incelemişler. Covıd -19 ile birlikte araştırılan diğer patojenler : İnfluenza A virüsleri (H1N1 ve diğer alt türleri), İnfluenza B virüsü, İnsan Solunum Sinsiyal Virüsü (HRSV), İnsan Parainfluenza Virüsleri Tip 1-4,  Rhinovirus/Enterovirus (RV/EV), Adenoviruses (ADV'ler), Human Metapneumovirus (hMPV), Human Coronavirüs (HCoV)-229E, HCoV-HKU1 , HCoV-NL63 ve HCoV-OC43. Virüsler için PCR testleri kullanılmış. 

      70 binden fazla kişinin taranmasında 16.850 kişinin SARS- Co-2 testi (%22,8) pozitif çıkmış. Bu gruptan 6235 kişiye (%8,4) diğer virüsler içinde en az bir kez test yapılmış.  Burada en sık görülen Covıd dışı viral enfeksiyon Rinovirüs / Enterovirüs olmuş. (594 kişide pozitif, 3766 kişi test edilmiş) Bunu İnfluenza B virüsü (n  = 199), İnfluenza A-H1N1 virüsü (n  = 115), diğer İnfluenza A alt tipleri (n  = 105) izlemiş. 


Bu tablodan da anlaşılacağı gibi Covid dışı en sık saptanan ajan Rinovirüsler. Eşilik eden bakteriyel ajanlarda taranmış ve en sık eşlik eden bakteriyel enfeksiyon ajanı Strept. Pyogenes olmuş.  İnfluenza A virüsü (H1N1), İnfluenza B ye oranla hem daha az görülmüş hem de Covid-19 ile birlikteliği daha azmış. 

    Bu çalışmada 9 virüsten herhangi birinin pozitif sonuçlanması Covid-19 enfeksiyonun negatif olması ile ilişkili bulunmuş. Ki İsrailde 800.000 katılımcılı bir çalışmada da geçen yıl soğuk algınlığı geçirmenin Covid- 19 enfeksiyonuna yakalanma riskini azalttığı gösterilmiş (Aran ve ark., 2020). Diğer koronavirüslerin (HCoV'ler -NL63 ve -HKU1) neden olduğu bağışıklık, bireylere SARS-CoV-2'ye karşı koruyucu, çapraz reaktif bir yanıt sağlamış gibi görünüyor. 

Gereksiz Antibiyotik Kullanımı var. 

    Çalışmadaki bir diğer nokta kovid tedavisi uygulanan hastaların %75’ine bakteriyel ajanlara yönelik antibiyotik başlanmış olup, bu hastaların gerçekte sadece %8,6’sında ek bakteryal bir enfeksiyon olduğu tespit edilmiş. Bu amaçla her viral enfeksiyon durumunda antibiyotik kullanımın önerilmediği hatırlatılmış. 

Yine geçen yıl Çin’de yapılan bir çalışmada (PMID: 32482366) Covid-19 enfeksiyonu ile birlikte sık görülen ajanların araştırıldığı bir çalışma yayınlandı. Covid-19 ile birlikte en az ikinci bir enfeksiyon varlığı hayatta kalanların nerdeyse yarısında görülüyor. Özellikle influenza – A nın Covid enfeksiyonunun tanısında kullandığımız PCR testinin yanlı negatif çıkmasına neden olabileceği hatırlatılmış. 

Tabi ki salgın döneminde Covid-19 dışı virüslerin tespit edilmesi veya araştırılması Covid-19 kadar ilgi çeken bir konu olmamakla birlikte özellikle Covid-19 dahil en sık görülen bu 4 virüsü aynı anda ölçen üçlü, dörtlü test numuneleri Avrupa’da kullanıma girmiştir.  

   Ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü influenza A(H3N2) virüsüdür. Bu virüs ile Covid-19 coenfeksiyonunu ölçen veriler henüz elimizde yoktur. Özellikle son haftalarda hem Covid-19 hem İnfluenza A ve İnfluenza H1n1 tipine yönelik bakılan vakalardaçoğunlukla negatif gelmesi ve hızlı seyreden bronşit ataklarını görmemiz bize bu tipler dışında ki varyantların arttığını göstermektedir. Ancak şu an Omicron varyantına ait yeni gelen veriler, Omıcronun daha az akciğer füzyonu ve tutulumu oluşturduğu daha çok hava yollarında (trakea,bronşlar) hızlı seyreden enfeksiyon oluşturduğu için son 1 ayda ki salgınları Omıcron ve influenza H3N2 olarak isimlendirmek doğru olacaktır.

    Omıcronun, Deltadan 70 kat daha hızlı yayıldığı ve çok sükür ki daha hafif enfeksiyon oluşturduğu için toplumsal bağışıklığı arttıracağına inananlar ve bu durumun salgını bitireceğine de inananlar az değil. 

   Sonuç olarak umarım tünelin sonuna geliyoruzdur, 3. doz hatırlatma aşılarının Omicron ve diğer varyantlarında hala çok etkili olduğunu biliyoruz. Hijyen,maske,mesafe ve aşı hala çok kritik. Ve umarım ki omıcron gibi sonraki varyantların gücü azalarak kendi kendini sınırlasın, zira aşıların tek başına yeterli olmayacağı artık netleşti. 

Tüm virüsler ve enfeksiyonlar için en kritik savunmanın bağışıklık sistemi olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Saygılarımla.



WHATSAPP